Leerlingen van het Mozaïek krijgen les in De Verbeelding

Leerlingen van basisschool het Mozaïek beleefden dinsdag 24 september een “Kunst&Cultuurdag in paviljoen De Verbeelding. Het cultuur educatieve schooljaar is nog maar net begonnen en deze creatieve leerlingen van groep 7 mochten samen met leerkrachten en hulpouders kunstwerken maken onder leiding van twee culturele partners uit het programma van Verbeelding&CO, samengesteld en georganiseerd door De Cultuurmakelaar voor het onderwijs van Zeewolde. Geïnspireerd door de prachtige expositie ‘Hersenspinsels’ van textielkunstenaars Jeannette van der Linde en Lyda Rump gingen ze zelf aan de slag. Het resultaat aan het eind van de dag? Een levende expositie van handschoenmonsters en kunstwerken van klei!

De groep van 35 leerlingen wordt in twee groepen gesplitst om aan het werk te gaan.
Annemiek Eradus neemt de leerlingen mee naar buiten en loopt met hen de Kunstroute. Zij vertelt de kinderen alles over de landschapskunstwerken in Zeewolde rondom de Wetering. Daarna mogen de kinderen in De Verbeelding zelf aan de slag. Ze krijgen papier, potloden, klei en een plattegrond van Zeewolde om zelf een kunstwerk voor het dorp te ontwerpen en een prototype van klei te maken.

Bij Lyda Rump gaan de leerlingen aan de slag met vilten. Ze maken de mooiste creaties, die ze daarna aan een handschoen mogen bevestigen. Zo heeft ieder kind een mooi, griezelig of cool handschoenmonster. De groepen wisselen halverwege de dag, zodat de leerlingen met beide technieken aan het werk kunnen.
Eind van de middag mag er geëxposeerd worden. Handschoenmonsters moeten natuurlijk levendig overkomen. Leerlingen zijn zelf onderdeel van de tentoonstelling en veel ouders oma’s en opa’s, komen deze levende expositie bekijken! Na de herfstvakantie krijgt iedere leerling nog een boekje met daarin zijn of haar eigen kunstwerk. “Door deze dag leren kinderen heel veel, bijvoorbeeld anders kijken en voelen. Ook het beleven van hun eigen culturele omgeving krijgt inhoud”; aldus de enthousiaste meesters Henne en Jacob.

Vrijdag 20 september was de start van het cultuur educatieve schooljaar in de Levant met cabaretgroep Piepschuim. Cultuur coördinatoren van alle (basis)scholen ondertekenden hun jaarlijkse overeenkomst voor één ontmoeting met kunst per groep. Daarna maakte men afspraken met diverse kunstenaars. Verbeelding&CO heeft voor het 8e jaar 100% deelname van alle scholen in Zeewolde. Het enthousiasme bij het onderwijs is groot, dat bleek ook bij deze prachtige start: De Verbeeldingsdag. Meer weten: www.verbeeldingenco.nl