Het gebouw

Paviljoen De Verbeelding (2000) is ontworpen door René van Zuuk (www.renevanzuuk.nl). Het gebouw, omgeven door water en natuur, biedt uitzicht op het landschapskunstwerk Sea Level van de Amerikaanse kunstenaar Richard Serra.

Van Zuuk over De Verbeelding
‘De langgerekte vorm van het paviljoen is voortgekomen uit de lange zwarte betonnen wand van Serra. De driescharnierspanten-constructie wordt veel toegepast in hallen die men ook in de polder aantreft. De identieke houten spanten worden in het grondvlak steeds onder een andere hoek geplaatst. Op deze wijze verschuiven de spanten in de nok ten opzichte van elkaar en ontstaat een getordeerd dak. Ter plaatse van deze nok waar de twee spanten bij elkaar komen, wordt het lijf van het ene spant aan de kop van het andere spant verbonden. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid de dakvlakken ten opzichte van elkaar te verschuiven en daglicht via de bovenzijde indirect naar binnen te laten vallen.
Het dak is opgebouwd uit een stalen dakplaat die aan de buitenzijde is bekleed met een aluminium golfplaat. Aan de binnenzijde is de stalen dakplaat gedeeltelijk bekleed met gipsplaten. Zowel de gipsplaten als de stalen dakplaat zijn gedeeltelijk geperforeerd voor een goede akoestiek in het paviljoen.’

‘Eveneens is op vloerniveau een doorlopende plint van glas gemaakt. Het paviljoen is gelegen op een schiereiland dat aan weerszijden wordt beëindigd met een schuin talud. Het zicht op het water door de glasplint wekt bij de bezoekers een gevoel op dat ze drijven. De immer aanwezige spiegeling van het water op het plafond van het paviljoen versterkt dit gevoel. De functionele ruimtes zoals kantoren, toiletten en berging zijn in twee losse doosjes van hout in de ruimte geschoven. Aan het einde biedt een enorme glaswand prachtig zicht over het water naar het werk van de kunstenaars.’

(uit: brochure De Verbeelding, bekijk de brochure)

De Verbeelding beschikt over goede voorzieningen voor mindervalide bezoekers. Er is een aangepast toilet aanwezig. U kunt met de auto tot vlak bij de ingang komen om slecht ter been zijnde passagiers uit te laten stappen. Daarna kunt u parkeren op de daartoe aangegeven parkeerplaatsen.

De Organisatie

De stichting
Het Paviljoen voor Kunst & Cultuur Zeewolde wordt beheerd door Stichting De Verbeelding. De bestuursleden zijn vrijwilligers. Het bestuur bestaat uit Frans Meijer (voorzitter), Albert Stoter (penningmeester), de heer Slot (algemeen bestuurslid) en Renée Oosterveld (algemeen bestuurslid).

De beheerder van De Verbeelding is Babette Nueboer (06-34484403)

Onze visie

  1. Paviljoen De Verbeelding én de ligging van het paviljoen in landschapspark De Wetering vormen samen een unieke locatie in Zeewolde en Flevoland; een plaats waar ruimte is voor verbeelding en inspiratie.
  2. Door een aantrekkelijke programmering en exploitatie van het De Verbeelding als paviljoen voor kunst en cultuur, wordt een belangrijke bijdrage aan de attractiviteit van ons dorp als woon- en vestigingsplaats en daarmee aan de identiteit en positionering van Zeewolde.
  3. Door een breed gevarieerd cultureel aanbod als ook door het paviljoen open te stellen voor andere gebruikers uit de gemeenschap (zowel maatschappelijk als commercieel) groeit het paviljoen uit tot een aantrekkelijke ontmoetingsplaats van de gemeenschap. De Verbeelding wordt daarmee van iedereen.
  4. Culturele activiteiten in breedste zin leveren een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit en waardering van het woon- en leefklimaat in ons dorp.
  5. Zowel passieve als actieve deelname aan culturele activiteiten vergroten de ontplooiingskansen van jong en oud.
  6. Kunst en cultuur is iets van de hele gemeenschap; niet van een selecte groep.
  7. Door actief te participeren in de samenleving van Zeewolde en Flevoland en door het aangaan van samenwerkingsrelaties met culturele en maatschappelijke partners als ook met het bedrijfsleven wordt synergie tussen partners bevordert en de culturele infrastructuur versterkt.

Onze missie
“Vanuit onze overtuiging dat het gebouw De Verbeelding, in combinatie met haar omgeving, kunst én cultuur, van grote waarde is voor de gemeenschap van Zeewolde, zet stichting De Verbeelding zich in om, samen met vrijwilligers, partners en de gemeente, paviljoen De Verbeelding te exploiteren en het gebouw door middel van een gevarieerd en aantrekkelijk cultureel programma te ontwikkelen tot een bekende, gewaardeerde, inspiratievolle, culturele ontmoetingsplaats voor Zeewolde en Flevoland”.

vrijwilligers

Vrijwilligers
De Verbeelding wordt gerund door vrijwilligers: het bestuur, de beheerder, de gastvrouwen. Daarin schuilt de kracht en het succes van de Verbeelding. De stichting is altijd op zoek naar mensen, die mee willen helpen en zich willen inzetten voor het behoud en de ontwikkeling van paviljoen De Verbeelding als unieke, levendige broedplaats voor kunst en cultuur in Zeewolde en Flevoland. Wilt u meehelpen? Stuur een mailtje naar info@deverbeeldingzeewolde.nl en wij nemen contact met u op.