Donderdag 26 september was een gezellige avond waar de geschiedenis van Zeewolde centraal stond. De avond maakte een deel uit van de festiviteiten van 40 jaar Zeewolde.
Karel Wethmar, die betrokken was bij de ontwikkeling van het dorp, nam het publiek mee terug in de tijd, van 1980 tot 2000.
Karel vertelde hoe Zeewolde tot leven kwam, met aandacht voor de natuur en de ontwerpers die het dorp vormgaven. Hij sprak onder andere over Theun Koolhaas, die ervoor zorgde dat Zeewolde verbonden werd met het bos en het buitengebied. Koolhaas beschreef het dorp op een bijna poëtische manier: “bos, water, polder” en “donker groene lanen in een knalgroene zomerpolder.”
Naast de visie van Koolhaas werd ook inspiratie gehaald uit het Engelse dorp Royal Tunbridge Wells en het historische Elburg. Dit zorgde voor de uitstraling van het dorpscentrum, met de bekende Torenstraat en Raadhuisstraat. Wethmar besprak ook de architectonische ontwikkelingen, zoals de golvende Albert Heijn-supermarkt, en de bijzondere ideeën die het dorp uniek maakten.
Emma Moretto van Landschapsbeheer Flevoland opende de avond met een terugblik op het *‘Oral History’-project*, waarbij verhalen uit de beginjaren van Zeewolde werden verzameld. Dit project leidde tot het boekje *‘Alleen maar zand en riet’*, dat niet meer gedrukt wordt, maar gelukkig nog te downloaden is via een QR-code.
De avond liet zien dat de geschiedenis van Zeewolde nog steeds leeft. Veel aanwezigen gaven aan dat het belangrijk is om deze verhalen vast te leggen, zodat toekomstige generaties de ontwikkeling van hun dorp kunnen begrijpen.
Met deze gezellige en leerzame avond in De Verbeelding werd nogmaals benadrukt hoe bijzonder de eerste jaren van Zeewolde zijn geweest.
Wil jij nog meer weten over de geschiedenis van Zeewolde? Kom dan op zondag 6 oktober naar de “Onderwijspioniers”. De vier eerste onderwijzers van Zeewolde geven dan een terugblik op de start van de basisschool