Dit initiatief startte vorig jaar met een enthousiaste groep deelnemers van diverse culturen.
Onder de bezielende en creatieve leiding van Rohan Poldervaart is er vanaf oktober 2021 gewerkt aan een muzikaal en kunstzinnig product. Het uiteindelijke resultaat is 25 februari in de Flevomeerbibliotheek gepresenteerd. Zeker omdat alles in de lockdown tijd door is gegaan is het een bijzonder proces en een bijzonder resultaat. Gezelligheid en muzikaliteit staan centraal.
In een dubbel-interview vertellen Rohan Poldervaart en Irma Loenen wat hen met het Wereldkoor Zeewolde verbindt.
Irma Loenen is sinds 2018 betrokken bij een aantal Syrische gezinnen. Samen met hen is ze een jaar later gestart met Palet van Zeewolde, een sociale coöperatie om te ontdekken hoe samen leven en werken in Zeewolde kan.
Rohan Poldervaart, creatief leider van het ‘Wereldkoor, kwam begin 2020 in Zeewolde wonen. Hij heeft vanaf dat moment kennisgemaakt met gezinnen in Zeewolde met een andere culturele achtergrond. gezinnen. Vanuit daarvan is zijn drive en enthousiasme ontstaan, om dit betekenisvolle project vorm te geven. Hij is opgeleid als docent Muziek en gespecialiseerd als koorleider en docent in de lichte muziek. Een aantal jaren geleden heeft hij als dirigent kinderkoor de Bengeltjes, meidenkoor C-Us-Sing en jongerenkoor Vocal Flavour begeleidt in Zeewolde.
Rohan: “Inmiddels ben ik werkzaam als artistiek leider van projecten waaronder Vocal Statements in Utrecht, die zorgt draagt voor muzikaal cultuuronderwijs in het VMBO onderwijs. Ik zie mensen die uitdragen wat hun cultuur en verhaal voor hen betekent. Dat dat deel is van wie je bent, je identiteit. Je identiteit die laat zien waar je gevoeligheid ligt, maar ook wat je komt brengen. Ik zie een groep mensen die hun bijdrage willen leveren, vanuit Interesse en betrokkenheid. Mensen die een podium plek durven delen met de ander. Vanuit energie en vertrouwen creatief werken en open staan voor hetgeen dat komt.
Irma: In 2020 zijn we in contact gekomen met Marina van Arendonk, cultuurmakelaar van Zeewolde en hier is het idee van een WERELDKOOR ontstaan. Daar zijn we begin 2020 mee gestart. Met een grote groep Syrische gezinnen, ja ouders en kinderen. Totdat we helaas door de eerste lockdown genoodzaakt waren er mee te stoppen.
Mooi is dat we creatief naar oplossingen zijn gaan zoeken en uiteindelijk gestart zijn met de kinderen een podium te geven. Dit hebben we wat breder uitgezet, En dit heeft ons uiteindelijk ook in contact gebracht met Oeigoerse, Portugese, Koerdische, Irakeze en natuurlijk Zeewoldenaren.
Rohan over de toekomst van het wereldkoor: “Zingen voor Vrede, hoe actueel! Ik hoop dat we de komende tijd uit diverse landen meer kinderen, jongeren, volwassen en ouderen mogen verwelkomen bij het wereldkoor. Laat het WERELDKOOR de diverse culturen mogen vertegenwoordigen die in Zeewolde SAMEN wonen en leven. Meer dan 70, dus we hebben nog een weg te gaan :-)
Irma: “Een broedplaats van creativiteit en energie, die ons op het pad heeft gebracht van meer verbinding met al haar uitdagingen. Elkaars cultuur leren kennen en begrijpen. De verschillen overbruggen het blijft een mooie uitdaging om elkaar in dat proces niet kwijt te raken.
Toekomst Wereldkoor:
Ik hoop dat we de komende tijd uit diverse landen meer jongeren, volwassen en ouderen mogen verwelkomen bij het wereldkoor. Laat het WERELDKOOR de diverse culturen mogen vertegenwoordigen die in Zeewolde SAMEN wonen en leven.
We nodigen iedereen uit voor ‘Open deuren: Tijd voor Kunst’ op 27 maart van 15.00 tot 17.00 uur in De Verbeelding. Dan is het Wereldkoor Zeewolde te gast en zullen zij de video ‘Hoopvol’ presenteren.
Wanneer: 27 maart van 15.00 – 17.00 uur
Locatie: Paviljoen De Verbeelding, De Verbeelding 25 in Zeewolde
Kosten: Vrijwillige bijdrage
Meer informatie: www.deverbeeldingzeewolde.nl