Na ruim 11 jaar heeft Frans Meijer zijn rol als voorzitter van stichting De Verbeelding overgedragen. Frans kijkt terug op een hele bijzondere tijd waarin De Verbeelding met hulp van velen ‘weer tot leven is gekomen’ en is uitgegroeid tot een gewaardeerd en geliefd cultuurhuis van en voor Zeewolde. Frans blijft tot de zomer van ’21 als bestuurslid actief. Daarna zal hij ondersteunen bij het realiseren van een gevarieerde en aantrekkelijke culturele programmering. Anja Blink heeft zijn rol als voorzitter met ingang van 1 januari 2021 overgenomen. In het volgend interview stelt Anja zich voor.

‘Anja Blink (66 jaar) en met ingang van 1 januari 2021 de nieuwe voorzitter van Stichting De Verbeelding.

Geboren Groningse, maar opgegroeid in Oostelijk Flevoland in respectievelijk Roggebotsluis, Swifterbant en Dronten. Dochter van polderpioniers op alle fronten. Kunst, cultuur, onderwijs en sport. Noem het en mijn ouders hebben hun schouders eronder gezet. Dat krijg je mee in je opvoeding. Mijn interesse voor kunst en cultuur is dus niet van recente datum, maar is een integraal onderdeel van mijn leven.’

Kan je wat meer over jouw achtergrond vertellen? ‘Ik heb een langdurige loopbaan in de zorg en de publieke omroep sector achter de rug. Mijn achtergrond is bedrijfskunde, waardoor ik veel in managementfuncties heb gewerkt zowel op tactisch als strategisch niveau. In december 2019 ben ik met pensioen gegaan en verhuisd vanuit Huizen naar een fantastisch appartement in Zeewolde.’

Hoe ben je met De Verbeelding in contact gekomen? ‘Net woonachtig in Zeewolde kom ik een lieve vriendin tegen in de Ravelijn. We hadden elkaar een tijdje niet gesproken, maar dat was snel hersteld. Onder het genot van een goed glas wijn vroeg ze mij of ik iets wilde doen voor De Verbeelding, immers zij is daar actief als gastvrouw. Ik antwoordde haar bevestigend en voor ik het in de gaten had werd mij het voorzitterschap van Stichting De Verbeelding in de schoot gelegd door de tot dan toe zittende en energieke voorzitter Frans Meijer.

Alvorens hier bevestigend op te antwoorden heb ik me eerst maar eens goed laten onderdompelen in de kunst en cultuur van Zeewolde waarbij de activiteiten vanuit De Verbeelding voor mij het uitgangspunt waren. Zo ontdekte ik al snel dat de infrastructuur van kunst en cultuur niet meer vergelijkbaar is met die van vroeger. Cultuureducatie is daarbij een belangrijke pijler in Zeewolde, een evenementencircuit heeft zijn weg gevonden en de kleinkunst wordt op verschillende plaatsen aangeboden, waaronder via De Verbeelding, voor een divers publiek.’

Hoe vind je het om als voorzitter aan de slag te gaan? ‘Het vervult me met enige trots dat ik nu in Zeewolde mede dat karretje mag trekken vanuit De Verbeelding samen met een aantal fantastische mensen die dezelfde passie voor kunst en cultuur voelen als ik. Het moment om in te stappen is niet erg gelukkig. Ik heb helaas in de periode dat ik hier woon nog geen enkele voorstelling kunnen bijwonen in De Verbeelding. Maar… dat sterkt me anderzijds in de gedachte dat het aandacht hebben voor kunst en cultuur in Zeewolde kan bijdragen aan het welzijn van iedere Zeewoldenaar en de sociale cohesie kan versterken in Zeewolde als dorp. Daarmee bedoel ik dat de diversiteit van het aanbod vanuit De Verbeelding moet aansluiten op de behoefte die er leeft, zich richt op alle bevolkingsgroepen en niet alleen op de bekende liefhebber. We hebben al geleerd dat we iets kunnen doen aan de eenzaamheid van onze ouderen in het dorp door livestreams bij ze in de huiskamer te brengen met een aansprekend programma.

Wat zie jij als de belangrijkste uitdaging in jouw rol als voorzitter? ‘Alle verschillende uitingsvormen van kunst maar ook de cultuuruitingen zijn niet alleen heel boeiend, maar verdienen ook hun plek in De Verbeelding. Denk aan digitale kunst, multiculturele kunst en vooral de uitingen vanuit de diversiteit. Mogelijkheden zien en nieuwe experimenten aandurven; daar zal mijn focus op gericht zijn.’

Voorzitter zijn van stichting De Verbeelding anno 2021 schept enige verplichting naar de inwoners van Zeewolde. Dat realiseer ik me heel goed. U kan en mag me daar altijd op aanspreken want Stichting De Verbeelding is er niet alleen voor mij en het bestuur, maar voor alle inwoners van Zeewolde.’