Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

Activiteiten t/m 31 maart geannuleerd

Beste bezoeker, vriend en/of partner van De Verbeelding,

Vandaag heeft het kabinet nieuwe maatregelen bekend gemaakt om de verspreiding en gevolgen van het Corona-virus te beperken. In lijn met deze maatregelen heeft het bestuur van stichting De Verbeelding besloten om alle activiteiten in De Verbeelding tot en met 31 maart te annuleren. Een uitzondering maakt het bestuur voor eventuele verzoeken voor een uitvaart. Hierbij zal per aanvraag gekeken worden wat nodig en mogelijk is.

Geplande activiteiten vanaf 1 april gaan vooralsnog gewoon door. Wij blijven daarin de landelijke richtlijnen volgen.

Voor vragen kunt u mailen naar: info@deverbeeldingzeewolde.nl

Met vriendelijke groet,
Frans Meijer, voorzitter stichting De Verbeelding

 

Zes keer per seizoen opent De Verbeelding op zondagmiddag haar deuren onder het motto ‘Open Deuren: Tijd voor Kunst’. Een middag waarop kunstenaars, musici en publiek elkaar ontmoeten in een informele sfeer en er gelegenheid is de actuele expositie te bekijken. De deuren gaan 15 maart om 14.45 uur open en wordt je verwelkomt met achtergrond muziek door de Popband van Muziekplaza. Deze band wordt gevormd door leerlingen en docenten van Muziekplaza. Zij zullen rond de klok van 4 een miniconcert geven. Rond 15.15 uur is er een lezing door de Almeerse kunstenaars Jan Coenen en Ko van Velsen. Zij exposeren van 3 februari t/m 15 maart 2020 in De Verbeelding met de tentoonstelling ‘Spiegel van de tijd’.

Of je nu het hele programma wilt bijwonen of een deel ervan.
Wij nodigen iedereen van harte uit om erbij te zijn en eens een kijkje te nemen in Paviljoen de Verbeelding!

Toegang gratis, vrijwillige bijdrage bij de uitgang is zeer welkom.

De Verbeelding beschikt over goede voorzieningen voor mindervalide bezoekers. Er is een aangepast toilet aanwezig. U kunt met de auto tot vlak bij de ingang komen om slecht ter been zijnde passagiers uit te laten stappen. Daarna kunt u parkeren op de daartoe aangegeven parkeerplaatsen.

Op dit evenement is de privacyverklaring van Stichting de Verbeelding van toepassing, m.b.t. het maken en gebruik van foto’s en ander beeldmateriaal.

Achtergrondinformatie expositie ‘Spiegel van de tijd’

Tentoonstelling van werk van de Almeerse kunstenaars Jan Coenen en Ko van Velsen in de Verbeelding te Zeewolde, van 3 februari t/m 15 maart 2020

In deze tentoonstelling wordt de toeschouwer geconfronteerd met het fenomeen tijd en wordt een spiegel voorgehouden die vragen kan oproepen over de eigen tijd.

Wat Jan Coenen en Ko van Velsen gemeen hebben is de ironie. Beide kunstenaars spotten met de mens die worstelt met de wereld en vooral met zichzelf en zijn tijdelijkheid. Jan Coenen is al jaren bezig met het thema tijd, en deze keer heeft hij om de ironie te benadrukken de clichés rond dit thema van stal gehaald. De klok of het horloge, maar ook de geschilde citroen die in de stilleven-schilderkunst van de gouden eeuw als symbool voor vergankelijkheid werd gebruikt, worden op diverse manieren ingezet. In het getoonde werk worden alledaagse en filosofische kanten van het begrip tijd aan de orde gesteld.

Ko van Velsen heeft op zijn manier het thema tijd verwerkt.  Zijn grote pasteltekeningen spelen in een beperkte tijdsruimte, in de moderne geschiedenis. Zijn kleine werk is tijdloos, niet tijd gebonden.

Ko van Velsen richt zijn thematisch blik op de vreemde manier waarop mensen zonder enige terughoudendheid andermans kwetsbaarheid uitbuiten teneinde zelf de tijd te overwinnen. Daders die het leven van veelal onschuldige anderen opofferen voor eigen doelen. In de loop der tijd worden mensen gevormd, misvormd en gekleurd door wat zij doen en door wat hen wordt aangedaan. Het zijn breekbare verhalen die Van Velsen zijn mensfiguren in hun meest kwetsbare hoedanigheid laat vertellen, naakt.

Ko van Velsen gebruikt de verhalende ruimte. Zijn composities bevatten veelal een reeks gebeurtenissen samengebracht in dezelfde geschilderde ruimte. Jan Coenen hanteert het begrip ruimte meer letterlijk en filosofeert over de grens tussen de reële wereld en de wereld van het schilderij of de fantasie.

Voor deze tentoonstelling hebben ze dezelfde formaten en het kwetsbare materiaal papier gebruikt.  De gebruikte technieken zijn de materialen bij uitstek voor vluchtigheid en schetsmatigheid, Ko van Velsen maakte tekeningen met pastel en inkt en Jan Coenen gebruikte acrylverf als aquarel.

In hun kleurgebruik vullen de twee kunstenaars elkaar aan, Ko van Velsen gebruikt vooral  blauw en grijs, Jan Coenen  geel, rood en groen. Beide kunstenaars hebben hun eigen stijl van tekenen, en materiaalhantering waaruit jarenlange ervaring en vakmanschap spreekt.

Er is veel te zien!