Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

Op 13 april geeft Dieuwertje Blok een vrijheidscollege in De Verbeelding voor volwassenen en tieners van 10 – 17 jaar. Aan het eind van het vrijheidscollege is er een boek signeersessie met Dieuwertje.

Presentator Dieuwertje Blok (1957) is al decennia een vertrouwd gezicht voor televisiekijkend Nederland.
Ze geeft sinds 2019 colleges over vrijheid speciaal voor kinderen leerlingen van 9 tot 12 jaar op basisscholen: de Kidscolleges. Dieuwertje deelt in dit kindercollege haar visie op vrijheid aan de hand van haar eigen levensverhaal. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was haar familie door hun Joodse afkomst gedwongen om onder te duiken.

“Mijn moeder was 19 toen ze moest onderduiken. Haar verhaal is natuurlijk ook heel bepalend geweest voor mijn gevoel van vrijheid. Ik ben het aan haar verplicht om, net als zij gedaan heeft na de oorlog, ervoor te waken dat de bevrijding toen niet voor niets is geweest.” Blok vertelt aan kinderen hoe haar moeder de Tweede Wereldoorlog heeft beleefd en hoe zij nu naar vrijheid kijkt.

Na het college is er een speciaal ontwikkelde dilemma-quiz waardoor we met de kinderen in gesprek kunnen over wat vrijheid voor hun is en betekent.

Tickets

Iedere toegangskaart is geldig voor 2 personen, namelijk: 1 persoon 18+ en 1 persoon 10 tot 17 jaar.

Achtergrondinformatie

Presentator Dieuwertje Blok (1957) is al decennia een vertrouwd gezicht voor televisiekijkend Nederland. Van Sinterklaasjournaal tot De Wereld Draait Door. Het thema vrijheid loopt als een rode draad door haar leven. Haar moeder was Joods en haar oma was een internationaal bekende kleinkunstenares: Stella Fontaine. Deze wist tijdens de Tweede Wereldoorlog onder te duiken, maar andere familieleden werden vermoord in concentratiekampen Sobibór en Auschwitz.

Dieuwertje: “Dankzij hulp van enkele moedige mensen heeft mijn moeder de oorlog overleefd. Afgezien van één nicht heeft alle andere familie de oorlog niet overleefd. Als je zo’n grote onvrijheid hebt meegemaakt, weet je als geen ander wat vrijheid betekent. Mijn moeder heeft na de oorlog, toen ze weer vrij was, een keuze gemaakt. Ze is niet gaan haten en heeft zich niet van de wereld afgekeerd. Ze is vooral blijven geloven in een betere toekomst en dat je daar zelf aan moet werken. Ze heeft die vrijheid niet voor lief genomen, maar er een werkwoord van gemaakt door er op haar manier voor te waken dat die bevrijding niet voor niets is geweest.”