Vanaf 14 juni was de bijzondere expositie in De Verbeelding: ‘WATERDICHT: 100 jaar Zuiderzeewet, is 100 jaar Flevolandse Cultuur’. In Zeewolde hebben, naast de vele bezoekers bij minstens 16 weekendactiviteiten, die de expositie gezien en zelfs nauwkeurig bekeken, ook velen de 5 succesvolle Zuiderzeezondagen bezocht. Het was prachtig om telkens op een andere manier een andere doelgroep de verbinding met de expositie te kunnen laten maken.
Ook het onderwijs in Zeewolde beleefde het project WATERDICHT volop mee. Zeven hele scholen schreven in op het extra project WATERDICHT. Vier hele scholen sloten op 12 en 18 oktober op een feestelijke wijze af in De Verbeelding door werkstukken van alle kinderen te laten zien aan alle betrokken ouders. Waarbij op 18 oktober Wethouder De Jonge aanwezig was om het educatieve project WATERDICHT af te sluiten.
Vrijdag 12 oktober beten de kinderen van In de Lichtkring en De Wetering de spits af. De kinderen van In de Lichtkring deden mee aan een puzzeltocht, ze zongen een lied over de Zuiderzee en een van de juffen stal de show -uitgedost met duikbril en zwemvliezen- als onderwaterduikster. ‘Het was een drukke en succesvolle ochtend’, vertelt cultuurmakelaar Marina van Arendonk enthousiast.
De Wetering gaf een heel andere invulling aan het thema 100 jaar Zuiderzeewet. Kinderen maakten “Kunst op een Stokje”, schilderden water, bakten kleistenen, ontwikkelden nieuwe natuur en maakten watermuziek. Alle eindresultaten waren te bewonderen in (en buiten) De Verbeelding, waar kinderen uit groep 7 en 8 de rondleidingen voor kinderen en ouders verzorgden. De middag werd afgesloten met de dans ‘Van zee naar aarde’ van groep 5 onder leiding van Balletschool Zeewolde.
‘Donderdag 18 oktober bezochten De Regenboog en De Toermalijn De Verbeelding. Ook deze scholen organiseerden elk op hun eigen manier een leuke, creatieve en leerzame ochtend of middag’, zegt Marina van Arendonk. Christiaan Huygens, Het Mozaïek en Het Kofschip vieren 100 jaar Zuiderzeewet op hun eigen school.
Hierbij gaat het in totaal om 500 kinderen van groep 1 t/m 4 en 650 kinderen van groep 5 t/m 8. Tevens bezochten 150 2e jaars van De Levant MATROSE. De theatergroep dook in de Zuiderzeewet met een vertelling over Ingenieur Cornelis Lely en zijn tegenstander Den Herder, een ondernemer/visser uit Harderwijk.
Daarnaast was de samenwerking met De Culturele Haven zeker een zeer waardevolle verbinding te noemen. Alle 7 scholen hebben gebruik gemaakt of maken gebruik van de digitale lesomgeving die ter gelegenheid van 100 jaar Zuiderzeewet beschikbaar was. Verslagen en/of journaals zijn te bekijken via www.deculturelehaven.nl . Ook in de toekomst kunnen scholen met deze prachtige digitale leerlijn aan de gang.
En tot slot speciale dank aan de Gemeente Zeewolde en alle lokale kunstenaars die zich zo enorm hebben ingezet om ook de lessen op de scholen tot een inspirerende en creatieve beleving te maken. Rob van den Broek, Gonny Geurts, Ella Steenmeijer, Hiky Helmantel, Lyda Rump, Femke Wubbels, Noortje Huiskens, Fredrike de Winter, Jacqueline van ’t Zelfde, Annemieke Eradus, Tilly Verhaar en alle namen die hier in de ondersteuning bij horen. Bundeling van culturele, kunstzinnige, lokale kracht laat zien dat 1+1 een veelvoud kan worden.