Het Almeerse ensemble Black Pencil en de provincie Flevoland presenteren op maandag 13 maart de cd Into Space, met daarop muziek voor en over Flevoland. De cd bevat composities over vier landschapskunstwerken, muziek over de stad Almere, het werelderfgoed Schokland en de Flevolandse natuur in het algemeen. Het eerste exemplaar van Into Space zal worden overhandigd aan de gedeputeerde Kunst en Cultuur Michiel Rijsberman. De cd-presentatie vindt plaats in De Verbeelding in Zeewolde.

Met haar unieke verhaal en landschap heeft Flevoland een schare van componisten geïnspireerd om nieuwe muziek te maken. Het resultaat is verzameld op de cd Into Space. Provincie Flevoland verleende Black Pencil de opdracht om composities te laten schrijven voor vier landschapskunstwerken. Calliope Tsoupaki, Meriç Artaç, Yannis Kyriakides en Aart Strootman gingen in op dit verzoek en maakten een muziekstuk voor respectievelijk de Groene Kathedraal, Aardzee, Observatorium en Sea Level.

Flevolandse componisten

De in Almere woonachtige componist Arnoud Noordergraaf schreef een stuk over de ontwikkeling van zijn stad. Florian Magnus Maier kreeg de opdracht om een compositie te schrijven voor het UNESCO werelderfgoed Schokland. Uit een internationale oproep om een mini-compositie voor Schokland te maken, volgden 174 inzendingen uit 36 landen. Op de cd zijn de twee winnaars te horen: Aart Strootman en Jonatan de Jesús Carrasco Hernández. Op Into Space is ook het werk van de Engelse componiste Florence Anna Maunders te horen. Zij won de Internationale Uitgast Festival Compositieprijs, met een werk over de Flevolandse natuur.

Flevoland als thuisbasis

Flevoland is sinds 2020 de thuisbasis van Black Pencil. Het ensemble voelde de drang om nieuwe muziek te laten schrijven voor deze opmerkelijke nieuwe provincie; geïnspireerd op het Flevolandse landschap en de eigen geschiedenis, geschreven door componisten van kaliber met verschillende achtergronden. Dankzij de openheid en daadkracht van de provincie Flevoland, konden de ideeën gerealiseerd worden.

Aanmelden

Wilt u zich aanmelden via cultuur@flevoland.nl o.v.v. cd-presentatie ‘Into Space’, uw naam, organisatie en met hoeveel personen u komt.