Zeewoldenaar Otto de Jong bestudeert Indiase ritmes (talas) aan de hand van tabla lessen (Indiaas percussie instrument) en verwerkt dat soms in zijn eigen drumspel. Tijdens zijn reis door India in 2018 ontmoette hij zangeres Sarita Rav in een cultureel centrum vlakbij Jaipur waar zij zangles geeft. Hij nam les van haar, omdat hij ook wat wilde leren over Indiase melodieën (ragas). Zij zong ter plekke een hartverscheurende mooie solo. De rest is geschiedenis… In het voorjaar hebben ze al een tour ondernomen en nu zijn ze weer samen op pad. In november komt Otto samen met Sarita naar ‘hometown’ Zeewolde om in De Verbeelding op te treden.

Otto de Jong over het concert op 16 november: ‘Een ongebruikelijke, spartaanse bezetting van alleen zang en drums. Sarita heeft een stem die rechtstreeks uit de woestijn komt, met een groot melodisch en dynamisch bereik. Sufi liederen, mantra’s en bhajans worden door haar op een energieke en rauwe wijze voorgedragen. Maar ze zingt vaak ook heel zacht en breekbaar… Zelf probeer ik daar zo dynamisch mogelijk op in te spelen. Soms fluisterzacht, soms heel energiek. De Indiase ritmes interpreteer ik vrijelijk met verschillende sounds en improvisaties.’

Wat betekent Jaipur Junction? ‘Junction betekent letterlijk knoop- of kruispunt. Onze wegen hebben elkaar gekruist (of geknoopt?) in Jaipur. Jaipur Junction is ook de naam van het treinstation in Jaipur. Verder vind ik het wel tof dat Jaipur Junction allitereert, net als één van mijn favoriete bands uit Noorwegen, Jaga Jazzist.’

Wat is jouw favoriete stuk in het programma? ‘Mogen het er ook twee zijn? Ik vind Anth Bahar Di een heel gaaf stuk. De melodie, de ritmes en Sarita haar improvisaties nemen je direct mee naar Noord-India. Als ik het hoor denk ik meteen aan zand, kamelen, chai, specerijen, tempels en olifanten. Mohe Apne Hi Rang Mein vind ik ook heel mooi en uitdagend, het intro (alaap) van dit lied zong Sarita destijds tijdens die eerste les en daar kan ik heel vrij omheen improviseren.

Heb je nog andere projecten/muzikale plannen komend jaar? ‘Jazeker. Ik speel in een band uit Utrecht genaamd Litzberg. Lekkere rechttoe rechtaan, rafelige indie-rock met vooral veel ruimte voor gitaar. Er is net een plaat uit en er staan mooie optredens op het programma. Verder werk ik in mijn vrije tijd ook nog graag aan mijn eigen instrumentale composities’

Wat betekent percussie/muziek voor jou? ‘Muziek betekent heel veel voor mij, ik geniet van het luisteren naar muziek, zeker thuis vanaf de platenspeler of bij een concert. Ik ben geïnteresseerd in vele aspecten van muziek, niet alleen drums en percussie. Maar ook compositie, geschiedenis, culturele context en ga zo maar door. Ik ben wat dat betreft een nerd… Ik heb er mijn leven van kunnen maken: ik geef drumles, doe projecten op scholen, ben coördinator van een muziekschool en misschien wel het aller belangrijkste, ik speel regelmatig live: zowel in het binnen- als buitenland en ben ook actief in de studio. Ik heb aan een aantal mooie platen mee mogen werken.’

Wat betekent Zeewolde voor jou? ‘Zeewolde is voor mij vooral het dorp waar ik ben opgegroeid en tot mijn 18e heb gewoond. Nu kom ik er nog, omdat mijn ouders er wonen. Zeker als het mooi weer is vind ik het dan leuk om een stuk te gaan hardlopen of fietsen. Dan kom ik veel herinneringen tegen zoals de route naar het pondje richting Harderwijk, mijn oude basisschool (’t Wold), het kerkplein waar ik naar de muziekschool ging en natuurlijk Backstage waar ik vroeger met bandjes herrie zat te maken en waar we zelf onze optredens organiseerden. Zeewolde is wel enorm gegroeid, maar nog altijd heel rustig vergeleken met Utrecht waar ik nu al bijna 10 jaar woon.’

Heb je nog favoriete muzikanten die je voor het programma in De Verbeelding zou aanbevelen? ‘Favoriete muzikanten vind ik altijd moeilijk. Er is zoveel moois… Als ik zo naar De Verbeelding kijk moet ik opeens denken aan Cengiz Arslanpay uit Utrecht. Hij bespeelt een enorm aantal verschillende fluiten uit Turkije/Syrië/Armenië en weet dat te combineren met modulaire synthesizers. Iets heel anders, maar ook heel tof, JEDITAH. Zij heeft een toffe EP gemaakt, waar ik ook nog wat drums voor heb gespeeld. Licht dansbare elektropop met enigszins dromerige zang en een te gekke rol voor Mr. Van Walsh op cello!’

Een ‘tot slot opmerking’ over Kunst en Cultuur in Zeewolde. ’Ik ben eerlijk gezegd niet zo op de hoogte van Kunst en Cultuur in Zeewolde. Ik vind wel dat jullie bij de Verbeelding een tof programma hebben. Ik hoop ook dat de inwoners dat beseffen en er lekker op uit gaan. Wat ik zelf nog wel herinner van vroeger is dat het voor mij echt daar allemaal begonnen is. Ik heb toch als tiener redelijk veel in Zeewolde kunnen optreden. Strandpop, Backstage, Nacht van Zeewolde, muziekschool avonden in de Groene Schuur en waarschijnlijk vergeet ik nog het een en ander. Ik hoop eigenlijk van harte dat daar voor de huidige tieners nog steeds ruimte voor is en dat zij daarin gestimuleerd worden.’

Otto de Jong een keer live zien spelen en nieuwsgierig geworden naar zijn optreden met Sarita Rav ‘Jaipur Junction’ op zaterdagavond 16 november? Bestel dan hier uw online tickets.